Over De Brugse visserijprivileges door Paul Depaepe

27 jan
Knokke - CC Scharpoord

De Brugse visserijprivileges door Paul Depaepe

Paul Depaepe legt de historische en gerechtskundige waarde van de privilegies uit, die na meer dan 100 jaar het daglicht niet meer hebben gezien, en waarvan men dacht dat ze verloren waren in 1963. Een boeiende avond over een stukje originele geschiedenis uit onze eigen gemeente!

Een zeer interessante lezing voor regionale gidsen en heemkundige kringen.

vrijdag 27 januari 2023 van 20:00 uur tot 22:30 uur

Het Brugse visserij privilegies geschonken in 1666 door de Engelse Koning Charles II nemen een unieke historische plaats in de Vlaamse visserij.  waarbij dit eeuwenoud privilege niet alleen historici en heemkundigen blijft boeien, maar ook binnen een Europese context ter tafel komt bij internationale visserijonderhandelingen en het BREXIT-akkoord. Over het juridisch bindende karakter van het document bestaat tot op de dag van vandaag discussie.

Een boeiende avond over een stukje originele geschiedenis uit onze eigen gemeente!

Midden vorige eeuw is zijn vader Victor Depaepe de grote pleitbezorger voor de actuele rechtsgeldigheid van het Privilegie en hij bouwt een gedegen archief uit ter verdediging van het privilegie bij de bevoegde Britse overheid.  Als Brugs gemeenteraadslid nam hij in 1963 de proef op de som: hij viste in de Britse territoriale om de rechtsgeldigheid van het Privilegie te testen, waarbij de internationale pers met veel belangstelling zijn goed uitgekiemde acties volgden, die konden ontaarden in een Engelse marathonrechtszaak:  ‘The Queen vs. Victor Depaepe’.  Deze uitdagende testvaart wordt geïllustreerd met unieke filmbeelden.  Huidig Minister Hilde Crevits citeert: Er zijn zo van die dossiers waarvan je hart spontaan sneller gaat slaan.  Het ‘Privilegie der Visscherie’ is er zo één, en zeker, wanneer je van opleiding advocaat bent.

Prijzen

Ticket Prijs
Abonnee Volksontwikkeling Knokke-Heist Gratis
Leden Davidsfonds en Cultuursmakers € 9,00
studenten en UiT-pas € 7,00

Info: Telefoonnummer of e-mailadres

Labels: Geschiedenis & ErfgoedMens & MaatschappijDiversiteitPolitiekLezing1 sessieRolstoeltoegankelijkSociaal tariefActiviteitLokaalMiddeleeuwenGeschiedenislezing